Jak urządzić restaurację, której wnętrze przyciągnie i utrzyma klientów?

Restauracje i kawiarnie to obecnie miejsca odpowiadające na towarzyskie i poznawcze potrzeby odwiedzających. 79% respondentów, biorących udział w badaniu “Polska na talerzu 2018”, zleconego przez Makro Cash & Carry, wskazało, że odwiedza restauracje po to, by spotkać się z bliskimi lub doświadczyć nowych, nieznanych smaków. 

Polacy coraz częściej korzystają z usług gastronomicznych, co jest spowodowane wzrostem poziomu ich życia. Zarabiamy więcej i częściej stołujemy się poza domem. Według tego samego raportu, aż 94% respondentów korzysta z lokali gastronomicznych. Odwiedzamy restauracje nie tylko w czasie wolnym (w weekendy), ale również w tygodniu - podczas spotkań biznesowych czy lunchowej przerwy w pracy.  

Można wywnioskować przez to, że współczesny konsument odczuwa silną potrzebę korzystania z usług restauracji na co dzień. O tym, że warto zadbać o wygląd restauracji, przemawiają czynniki decydujące o powrocie do lokalu. Tuż obok smaku, cen czy lokalizacji, badani wskazali wystrój i klimat lokalu.  


meble do restauracji


W jakim stylu urządzić restaurację?

Jak zatem urządzić restaurację, do której goście będą często wracać? Najlepiej w pierwszej kolejności wybrać stylPoprzez kolory i dekoracje może on nawiązywać do kraju, z którego pochodzi serwowana kuchnia. Innym pomysłem jest wybranie jednego ze styli panującego w architekturze. Nie należy zapominać, że we wnętrzu powinno dać się odczytać jaka jest firma – tradycyjna czy nowoczesna, elegancka i oficjalna czy może otwarta i nieformalna? Najistotniejszy jest natomiast klient, którego restaurator chce przyciągnąć. Powinien on wiedzieć kim jest, w jakim celu i kiedy korzysta z restauracji, z kim przychodzi itp., wtedy niewątpliwie łatwiej będzie trafić w jego gust. Dyskusyjną kwestią jest urządzanie restauracji według obecnej mody. Czy całkowicie jej się poddać czy zignorować? Najrozsądniejszy wydaje się być kompromis, który może polegać na zastosowaniu ponadczasowych mebli w połączeniu z modnymi dodatkami. Takie rozwiązanie umożliwi szybką reakcję w przypadku nadejścia nowych trendów oraz będzie najłagodniejsze dla portfela. 


Meble do restauracji 

Stoły do restauracji 

Kompletowanie wyposażenia przestrzeni jadalnianej w lokalu najlepiej zacząć od wyboru stołów. To one zajmują najwięcej miejsca, a ich układ wyznacza ścieżki komunikacji. Zaleca się dokładnie przemyśleć kształt, wymiary i materiał stołu. 


stół okragły, stół prostokątny

Rys. 1 Okrągły i prostokątny stół na sześciu gości


Stoły okrągłe w restauracji podkreślają jej elegancję i rangę. Ich zaletą jest podział miejsc, który sprawia, że wszystkie są równoważne. Stoły w tym kształcie najlepiej prezentują się na środku sali restauracyjnej, gorzej natomiast przy ścianach i meblach. Jeżeli planujemy niewielkie stoliki, które ugoszczą od 2 do 6 osób, zajmą one mniej miejsca niż prostokątne. Obejrzyj stoły przeznaczone do restauracji.

Zaletą stołów prostokątnych i kwadratowych jest ich możliwość łączenia. Szczególnie jest to ważne, gdy restauracja jest nastawiona na przyjmowanie dużych grup oraz organizację imprez okolicznościowych. Prostokątne stoły dobrze wyglądają zarówno w narożniku pomieszczenia jak i na jego środku.  


stół odległości

 Rys. 2 Optymalne miejsce dla osoby siedzącej przy stole 

a-miejsce do przejścia (50- 70cm); b- miejsce na krzesło (45-55cm); c- miejsce obok stołu 15-30cm)d- szerokość stołue- długość stołu; f- miejsce dla gościa 

miejsce dla gości a standard restauracjif1 - 50 cm (niezbędne, minimalne - dla fast-food lub miejsc gdzie właściciel zakłada szybszą rotację klientów ); f2 - 60 cm  (typowy standard restauracyjny); f3 - 70 cm  (wysoki komfort - ekskluzywne restauracje)    

Krzesła do restauracji 

Kiedy dobór stołów jest już za tobą, przyszła pora na krzesła. Możesz zdecydować się na krzesła z tej samej kolekcji lub postawić na różnorodność. Wtedy dwa takie same krzesła ustaw naprzeciw siebie, a obok postaw pozostałe. Ważne jest, aby krzesła dobrać względem wysokości stołu. Najczęściej stoły do spożywania posiłków mierzą ok 75 cm wysokości - odpowiednie będą wtedy krzesła o wysokości siedziska ok. 45 cm. 

 

krzesła w restauracji


Krzesła tapicerowane 

Restauratorzy często zastanawiają się jakie krzesła wybrać: z siedziskiem tapicerowanym czy twardym? Pierwsze z nich dają gwarancję dużego komfortu siedzenia, co może spowodować, że goście dłużej pozostaną w restauracji, korzystając z jej usług. Kłopotliwe może wydawać się czyszczenie tego typu mebli. Nie bez znaczenia jest w tym przypadku wybór odpowiedniej tapicerki. Wysokogatunkowy materiał sprawi, że jego utrzymanie w czystości nie będzie uciążliwe. Nie musisz decydować się na skórę! Istnieje wiele innych wysokiej jakości tkanin. Krzesła tapicerowane szczególnie są polecane dla lokali klasy średniej oraz premium, w których rotacja gości jest mniejsza, a ich wygoda odgrywa kluczową rolę. 


Krzesła drewniane 

Jeżeli szukasz krzeseł bez tapicerki, rozważ krzesła drewniane. Miły dla oka wygląd, wygoda i łatwość w utrzymaniu czystości to niektóre z ich zalet. Okazują się one uniwersalną odpowiedzią na potrzeby większości restauracji. Niezależnie od charakteru wnętrza, meble drewniane do restauracji to dobry wybór. Występują bowiem w różnych stylach, kolorach, kształtach i rodzajach wykończeń. Często towarzyszą mu inne materiały, takie szkło oraz metal. Drewno jest materiałem ponadczasowym, który nigdy nie wyjdzie z mody. Ponadto, w otoczeniu drewna dobrze się czujemy, ponieważ jest materiałem pochodzenia naturalnego. Zobacz krzesła drewniane do restauracji


krzesła tapicerowane

Krzesła sztaplowane 

Krzesła sztaplowane zostały stworzone dla miejsc użytku publicznego. Możliwość składowania krzeseł w stosie, okazuje się bardzo przydatna w restauracjiNałożenie krzeseł jedno na drugim ułatwia dokładne i sprawne sprzątanie przed zamknięciem restauracji. Dobrym pomysłem jest zastosowanie tego rodzaju krzeseł w ogródkach restauracyjnych – po sezonie ich przechowywanie zajmie niewiele miejsca. Pamiętajmy jednak, że materiał krzeseł z przeznaczeniem na zewnątrz, musi być odporny na działanie czynników atmosferycznych. O tym, jak zaaranżować ogródek restauracyjny i kawiarniany dowiesz się tutaj   


Krzesła barowe 

Podczas wyposażania restauracji, nie zapomnij o przestrzeni barowej. Jeżeli posiadasz duży bar, wykorzystaj go i postaw przy nim krzesła! Chętnie zasiądą na nich goście, którzy wpadli na drinka jak ci, oczekujący na wolny stolik. Obecnie producenci oferują wiele atrakcyjnych i solidnych hokerów - zobacz najciekawsze propozycje hokerów

Kiedy już wybierzesz stoły i krzesła do swojej restauracji, zaplanuj dodatki. Obrazy, rośliny, poduszki, obrusy, świeczki – wszystko to, co umili atmosferę we wnętrzu. Nie zapomnij o wieszakach na ubrania! Okrycia wiszące na krzesłach wyglądają niechlujnie i zmniejszają komfort spożywania posiłków 


krzesła przy barze

Urządzanie restauracji w 3 krokach

Odpowiednie urządzenie restauracji to nie lada wyzwanie. Cały proces okaże się łatwiejszy, gdy podzielimy go na etapy. Na początku należy określić charakter wnętrza, kierując się serwowaną kuchnią lub stylem (np. rustykalnym, nowoczesnym, industrialnym, prowansalskim). Następnie wybierz kształt, wymiary i materiał, z którego będą wykonane stoły. Dopasuj do nich wygodne i atrakcyjne krzesła. Bez względu na to, na jakie meble się zdecydujesz, muszą one być wyjątkowo trwałe. Eksploatacja wyposażenia w restauracji jest setki razy wyższa niż pomieszczeniach domowych! Wybór solidnych mebli to schludny wygląd przez lata i oszczędność. Na końcu wybierz dodatki, które dopełnią wyglądu lokalu. Na każdym etapie urządzania, miej przed oczami swojego klienta. To przecież dla niego szykujesz swoją pierwszą lub kolejną restaurację. 

Kiedy przebrniesz przez wszystkie etapy urządzania, możesz być z siebie dumny. Odpowiednio zaaranżowana przestrzeń restauracyjna wyróżni cię spośród konkurencji i przyciągnie włciwych klientów. Jeżeli jednak nie masz czasu, by samodzielnie zająć się urządzaniem służymy pomocą w zakresie doboru odpowiednich mebli do restauracji, oświetlenia czy kolorystyki. Wspólnie z naszymi doświadczonymi architektamizrealizujemy projekt twojej restauracji. Skontaktuj się z nami! 

 


 

Źródła: 

1. https://www.horecabc.pl/coraz-chetniej-jemy-w-restauracjach-raport-polska-na-talerzu-2018/

2. http://www.radomskomeble.pl/artykuly-branzowe/poradnik/optymalny-wymiar-stolu-i-ustawienia-krzesel.html



Udostępnij:

Komentarze

Dodaj komentarz