5 trendów inspiracji w projektowaniu i wystroju restauracji na 2021 rok

Rok 2020 był z pewnością rokiem drastycznych zmian i transformacji, które nieuchronnie wpłynęły na przyszłe trendy w całej branży restauracyjnej. Od szybko działających zmian strukturalnych, odnowionych stołów i krzeseł restauracyjnych po pełne zmiany brandingowe.

Ale prawdziwe pytanie brzmi teraz, jakie dokładnie były te trendy w projektowaniu restauracji, które się pojawiły? Aby uzyskać więcej informacji na temat tego, co dokładnie zmienia się w atmosferze restauracji, poniżej przedstawiamy wiodące trendy w zakresie mebli restauracyjnych, wzornictwa i wystroju, które zmieniają przyszłe doświadczenia.



Elementy drewniane 

Oprócz tego, że jest przytulniejszy, dodanie drewnianych elementów do wnętrza może spowodować ten domowy, dziki i surowy urok, który jest bardzo korzystny teraz i w dającej się przewidzieć przyszłości. To, wraz z dodaniem takich rzeczy, jak ładny drewniany akcent na ścianie, może połączyć ze sobą nastrój i atmosferę, które Twoi klienci w naturalny sposób docenią. Może przemawiać do prawie wszystkich grup demograficznych, ponieważ ciepłe odcienie drewna nigdy nie wychodzą z mody.

Idea łączenia stylów i kolorów jako ciekawa odpowiedź na różnorodność świata

To ciekawy trend w meblarstwie restauracyjnym. Prawidłowo wykonany, może przyciągnąć wielu gości do wnętrza restauracji. Mieszanie i dopasowywanie stołów i krzeseł restauracyjnych może stworzyć domową atmosferę.

Biophilia  - czyli bliskości człowieka z naturą

Coraz więcej badań pokazuje, że rośliny mogą poprawiać samopoczucie ludzi i poprawiać ich postrzeganie przestrzeni, w której się znajdują, co jest powodem, dla którego ten trend w branży restauracyjnej również stał się modny. W połączeniu z udokumentowanymi korzyściami dla zdrowia i dobrego samopoczucia, rośliny są w stanie zaoferować wyjątkową, żywą i przyjazną dla środowiska atmosferę w każdej przestrzeni. 

Cieplejsze kolory

Od dłuższego czasu szarości i biele dominują w kolorystyce wnętrz restauracji, ale już powoli zaczynają być przeszłością. Projektanci wnętrz przechodzą teraz na cieplejsze odcienie i brązy, co podobno stymuluje głód. Musisz również pamiętać, że warto wybrać kolor, który promuje naturalność (ziemiste odcienie), aby pomóc gościom zrelaksować się podczas pobytu. 

Produkty Handmade

Jedną z najbardziej rozbudowanych zalet używania ręcznie robionych naczyń, talerzy i misek jest pokazanie swoim klientom, że jesteś integralną częścią społeczności poza samą nazwą marki, a to daje bardzo autentyczną przewagę nad konkurencją. Jeśli sam jesteś artystą, możesz nadać swojej marce dodatkowy osobisty charakter i uczynić ją jeszcze bardziej wyjątkową w porównaniu z innymi, którzy używają produktów kupionych w sklepie.


Skoro już jesteśmy w temacie restauracji chcemy się pochwalić naszą ostatnią realizacją. Projekt stworzyliśmy ze współpraca z architektem we Wrocławiu, a dokładnie RestoBar Enigma, może kiedyś będziecie mieć okazje zjeść w tym cudownym miejsc, do czego szczerze zachęcamy, bo mieliśmy przyjemność spróbować. A tu kilka zdjęć restauracji, jak Wam się podoba? 


Udostępnij:

Komentarze

Dodaj komentarz